Dzieci z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka przygotowały deser "Bezowo-owocową pokusę". Deser był kolorowy, smaczny, a przede wszystkim słodziutki "jak miód"...
Na majowych zajęciach kulinarnych dzieci wykonały warstwową sałatkę "Dwie kukurydze". Dzieci doskonale poradziły sobie z tym zadaniem. Wszystkie warzywa pokroiły w drobną kosteczkę i wykazały się sporą umiejętnością posługiwania się nożem. A najbardziej oczekiwanym momentem zajęć była degustacja zdrowej sałatki własnoręcznie wykonanej przez siebie.
Kolejne spotkanie kulinarne rozpoczęło się od krótkiej pogadanki na temat wielkanocnych potraw. Tym razem dzieci przygotowały "Faszerowane jajka", które szybciutko znikały z talerzyków... Była to prawdziwa "jajeczna" uczta dla podniebienia...
Na kwietniowych zajęciach kulinarnych dzieci przygotowały "Poncz owocowy dla dzieci". Poncz był lekki, pyszny a zarazem zdrowy. Była to prawdziwa "bomba witaminowa", która szybciutko znikała z kubeczków.
W pierwszym dniu wiosny dzieci na zajęciach kulinarnych przygotowały "Wiosenne kanapki". Na stole dominował zielony i czerwony kolor warzyw. Dzieci samodzielnie komponowały składniki na swojej kanapce.
Kanapki wyglądały bardzo apetycznie i kusiły swoim widokiem.
Dnia 07.03.2017r. dzieci na kolejnych zajęciach kulinarnych przygotowały "Lekki mus owocowy z kiwi". Mus był bardzo pożywny, a przede wszystkim bardzo zdrowy. Był to porządny "zastrzyk" witamin dla całego organizmu.
Dnia 21 lutego jeszcze w karnawale dzieci przygotowały "Karnawałowy koktjl". I tu ponownie dominował kolor czerwony. Była to prawdziwa, słodka uczta dla podniebienia...
W Walentynki dzieci na kolejnych zajęciach kulinarnych przygotowały "Walentynkowy deser". W deserze dominował przede wszystkim kolor czerwony i serduszka, którymi został udekorowany deser. Deser był przepyszny i smakował wszystkim dzieciom, gdyż bardzo szybko znikał z miseczek.
Na kolejnym noworocznym spotkaniu kulinarnym dzieci przygotowały "Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami". Nikogo nie trzeba było zachęcać do wykonywania poszczególnych zadań. Wszyscy z ogromnym zapałem zabrali się do pracy. Babeczki wyglądały bardzo apetycznie i jak się później okazało były bardzo smaczne.
W nowym roku 2017 spotkanie kulinarne przebiegało pod hasłem "Karnawałowe przekąski". Dzieci przygotowały "Karnawałowe koreczki". Na tych zajęciach dzieci wykazały się dużą wytrwałością w krojeniu wędlin, serów i warzyw. Koreczki były niepowtarzalne, kolorowe i bardzo smaczne.
Kolejne spotkanie kulinarne rozpoczęło się od pogadanki na temat wigilijnych potraw. Dzieci w tym dniu przygotowały "sałatkę wigilijną". Własnoręcznie wykonana sałatka smakowała wszystkim dzieciom, a dla wszystkich "małych smakoszy" sałatki wigilijnej prowadząca zajęcia przygotowała przepis, który dzieci zabrały do domu.
Już na początku grudnia można było poczuć magię Świąt Bożego Narodzenia. Dzieci przygotowały świąteczny piernik - "Śnieżka". Dzieci od razu z ogromnym zapałem zabrały się do wykonywania poszczególnych zadań, a zapach przypraw korzennych rozchodził się po całej sali.
W miesiącu listopadzie nadszedł czas na zrobienie czegoś pysznego, a zarazem bardzo zdrowego. Tym razem dzieci przygotowały sok owocowo-warzywny. Była to prawdziwa "bomba witaminowa". Samodzielnie wykonany sok smakował dzieciom o wiele bardziej niż ten gotowy w kartoniku kupiony w sklepie.
Tym razem dzieci przygotowały "chrupiącą kanapkę - kotka". Dzieci z ogromnym zapałem zabrały się do wykonania "niecodziennej" kanapki. Kanapki były smaczne, zdrowe i szybkie do przygotowania. Były sporym "zastrzykiem" energii potrzebnej do lepszego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia.
Na pierwszym listopadowym spotkaniu dzieci przygotowały deser "Serniczki owocowe z biszkoptami". Deser był łatwy i szybki do wykonania, dlatego też dzieci nie miały najmniejszego problemu z jego wykonaniem. Po zjedzeniu deseru dzieci od razu miały lepszy humor...
Na kolejnym spotkaniu kulinarnym dzieci przygotowały "Kolorową sałatkę". Na tych zajęciach dzieci wykazały się dużym zaangażowaniem i cierpliwością podczas krojenia kolejnych składników. Sałatka szybko znikała z talerzyków, a dzieci nakładały sobie kolejną porcję smacznej i zdrowej kanapki.
Zajęcia kulinarne rozpoczęły się od pogadanki na temat zdrowego odżywiania. Na tych zajęciach dzieci doskonaliły umiejętność posługiwania się nożem w trakcie krojenia warzyw i wędlin. Dzieci doskonale poradziły sobie z tym zadaniem. "Jesienne kanapki" były bardzo kolorowe i przypominały jesienne barwy. Najbardziej oczekiwanym momentem zajęć była degustacja własnoręcznie wykonanej kanapki.
Na kolejnym spotkaniu kulinarnym dzieci przygotowały deser "Migdałowe niebo". W tym dniu dzieci doskonaliły umiejętności posługiwania się urządzeniem elektrycznym - mikserem. Deser był zdrowy i bardzo pożywny. Smakował wszystkim dzieciom, ponieważ dzieci poprosiły o kolejną dokładkę deseru. Był to porządny "zastrzyk witamin" dla całego organizmu.
Pierwsze spotkanie kulinarne odbyło się 21 września 2016r. i rozpoczęło się od przypomnienia dzieciom zasad higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania potraw. Następnie dzieci założyły fartuszki i czepki, dokładnie umyły ręce i zabrały się do przygotowania "Deseru z musem owocowym". Deser był pyszny i smakował wszystkim dzieciom, ponieważ bardzo szybciutko znikał z miseczek. Po zjedzeniu tak pożywnego deseru dzieci od razu miały lepszy humor i tryskały energią.